Vrijheid!!

Vrijheid!!

In het thema ‘Vrijheid’ ben ik enorm geïnspireerd door het boek “de zin van het bestaan” van Viktor E. Frankl. Volgens mij heb ik dit boek al eerder genoemd. In het eerste deel van het boek beschrijft hij zijn aangrijpende ervaringen in het concentratiekamp waar hij een deel van de Tweede Wereldoorlog gedwongen doorbracht. Hier verloor hij ook zijn hele familie en zijn geliefde vrouw, met uitzondering van zijn zus.

In het tweede deel beschrijft hij zijn ontwikkelde logotherapie. De logotherapie gaat over de aard en de genezing van neurosen. Hij onderscheidt diverse vormen van neurosen.

Hij zoekt de oorzaak in het diepere (on)bewuste verlangen van mensen om betekenis te geven aan hun leven. Zoals hij het omschrijft: “het falen van de mens om de zin van en de verantwoording voor zijn leven te begrijpen.” Hij schrijft over de afschuwelijke ervaringen die hij heeft ondergaan in het concentratiekamp.

Echter, het is meer dan dat. Het gaat vervolgens over hoe je dan toch als mens de zin van het leven kunt ervaren, nieuwsgierig te zijn, onderzoekend en je eigen waardigheid te behouden. Ga er maar aan staan denk ik dan: zoveel gruwelijkheden en het dan nog hebben over de “waardigheid van je bestaan”..!

Het allerbelangrijkste en grootste goed wat een mens heeft is volgens Frankl, het besef en daarmee de vrijheid, je eigen gedachten en je eigen gevoel te bepalen over hoe je je voelt. Als hem dat lukt in het concentratie kamp, dan lijkt voor mij iedere andere omstandigheid mild te zijn, dus gemakkelijker…? Dat blijft me triggeren.

Inmiddels heb ik hier al veel mee geoefend. En ik sluit steeds meer op zijn verhandeling aan. Het is en blijft een oefening. Een oefening die keer op keer de moeite waard is!

Hier onder deel ik die oefening met je:

  1. Besef in relatie met anderen, dat alles wat de ander zegt of doet, van die ander is.
  2. Het zegt dus niets over jou.
  3. Wat een ander over jou zegt, is hoe de ander vanuit zijn of haar model van de wereld naar jou kijkt.
  4. Mocht de ander jou toch raken in zijn/haar doen en laten, besef dan dat er “iets” bij jou getriggerd wordt; een externe prikkel die bij jou intern een gevoelige snaar raakt.
  5. Onderzoek wat die gevoelige snaar bij jou is.
  6. Besef dat dat jouw pijn of jouw verdriet is.
  7. Erken dat die pijn en verdriet daar zit, accepteer het en adem er doorheen. Zo neem je jezelf serieus. Alleen op deze manier kun je die pijn en/of verdriet helen.
  8. Jouw gedachten, jouw gevoel en dat wat jij doet, is allemaal van jou, van niemand anders!
  9. Met jouw bewuste gedachten, jouw bewuste gevoel en dat wat jij bewust doet, geef jij zin aan jouw leven.
  10. Onthoud: “nobody can drive me crazy, unless I give the keys”!!

Mocht je hier vraqgen of opmerkingen over hebben, reageer dan eenvoudig op dit mail bericht. Ik zal zeker terug reageren!

Ondertussen wens ik je een groot gevoel van vrijheid! Succes en plezier!

Geen reactie's

Geef een reactie