Voordelen van Bikram Yoga voor vliegend personeel

Voordelen van Bikram Yoga voor vliegend personeel

Bettine vertelt haar verhaal: Ze kon goed leren en vond dat ook leuk. Ze heeft rechten gestudeerd en werkte hard als advocaat. Werktijden van 80 uur per week waren eerder normaal dan uitzondering. Steeds vaker zat ze met koorts op haar werk: “ziek melden deed ik niet, want ja, het werk moest af….!” Om weg te komen bij het advocatenkantoor en daarmee de werkdruk, solliciteerde ze als rechter en werd aangenomen. Ze begon in Den Haag waar ze wederom snel lange werkweken maakte. Na 1,5 jaar lag ze ziek en huilend in bed. Haar lijf had ditmaal stevig aan de bel getrokken. Ze meldde zich ziek omdat het echt niet anders kon.

Bettine herinnerde zich een artikel in de krant over een Bikram Yoga school in Amsterdam. Vanuit Den Haag ging ze iedere dag daar naar toe om een les te volgen. Heerlijk vond ze dat: “iemand vertelt je 90 minuten lang wat je moet doen, je hoeft alleen maar de instructies op te volgen. Het werd steeds leger in mijn hoofd. Ik durfde steeds beter mijn gevoel te volgen”.

De eigenaresse in Amsterdam vroeg haar deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen en zette haar ook aan het denken over de mogelijkheid om ooit zelf Bikram yogales te gaan geven. Dat was volgens Bettine geen serieuze optie, ze had tenslotte rechten gestudeerd! De persoonlijke coach die ze destijds had, gaf haar het advies om vooral te doen wat ze leuk vond. Bettine was die tijd vooral bezig met “de buitenkant”. Ze deed onder andere mee aan castings voor een televisie serie. Ze werd gecast en toen de casting director belde met het goede nieuws hoorde zichzelf aan de telefoon zeggen: “Nee ik doe het niet, want ik ga naar een yoga opleiding in de VS”. Out of the blue, zo leek het…

Ze ging sparen voor de opleiding in Amerika. Ze besloot om niet terug te keren naar de rechtbank. Het was belangrijk voor haar om daar echt van los te komen. Om geld te verdienen ging ze als grondstewardess werken bij KLM. Ondertussen bleef ze dagelijks yogalessen volgen in Amsterdam. In april 2007 ging ze naar Amerika voor de Bikram Yoga Teacher Training. Na terugkomst werkte ze 3 jaar lang voor Bikram Yoga Amsterdam. Vervolgens vertrok ze naar de VS en gaf ook daar les. In februari 2010 keerde zij terug naar Nederland en in december 2010 opende ze haar eigen studio in Haarlem.

Ik vroeg of Bettine iets kon zeggen over “hoofd-hart verbinding”. Ze vertelt dat ze in haar baan als jurist altijd met haar hoofd gewerkt heeft en nooit met haar hart. Als collegae enthousiast vertelden over een zaak, begreep ze niet waar het enthousiasme vandaan kwam. Zij voelde dat in ieder geval niet.

In haar huidige werk is dat helemaal anders. Nu heeft Bettine ook lange werkweken. Soms evenaart het gemakkelijk de 80 uur. Echter, dat voelt niet belastend. “De school is mijn eerste kindje”. Je wilt dat het groeit en dat het goed gaat”! Hard werken hoort daarbij. En… ik doe het vanuit mijn hart!

Bikram Yoga heeft Bettine vooral veel rust gebracht. Vroeger in haar werk als advocaat en later als rechter, was oordelen deel van haar vak. Nu in haar huidige werk, is niet oordelen en acceptatie waar het om gaat. De zakelijke kant die ze goed heeft ontwikkeld als jonge advocaat en rechter, is haar echter ook goed van pas gekomen. Zeker in de gesprekken met banken en makelaars op zoek naar een geschikt pand voor haar studio. Ze was gewend dit soort gesprekken te voeren! Op die manier heeft Bettine het goede behouden en wat ze niet meer nodig had, heeft ze achter zich gelaten.

Bikram Yoga brengt haar terug in haar lichaam. Zowel bij het zelf beoefenen van de yoga als bij het lesgeven. “Het brengt veel in balans”. Ademhalen is daarbij essentieel. Inademen door je neus en uitademen door je neus. Ieder mens ademt de hele dag door, direct al vanaf de geboorte en het gaat het hele leven door! Meestal doen we dit onbewust. Wanneer je bewust gaat ademen, ben je bewust in het hier en nu! Dat kan niet anders. Je kunt alleen maar in het hier en nu in- en uitademen.

Als je bewust adem haalt, haal je zoveel mogelijk zuurstof in je lichaam. Ook wanneer je ergens in je lijf pijnplekken voelt, fysiek of geestelijk. Ga er maar naar toe met je ademhaling, heel bewust, geef het alle ruimte en je zult merken dat er balans en acceptatie komt. Zeker tijdens een Bikram yogales kan dat heel confronterend zijn. Gedachten als: “Ik voel pijn/ongemak, is dit wel goed voor me?” kunnen angstgevoelens oproepen. Mensen kunnen dan spontaan oppervlakkig adem gaan halen. Je wilt weg van die angst.

De paradox is, wanneer je met je adem naarde pijn toe gaat, het gevoel, de pijn/het ongemak alle ruimte kunt geven, dan wordt het zachter en zal het langzamerhand veranderen! Het is spannend om dat te doen. Durf je dit te doen, en bewust terugkeren naar de ademhaling, dan kan er weer rust ontstaan en ook acceptatie. Hoe meer je dat oefent tijdens de les, hoe meer je dit ook kunt meenemen in de rest van je dag en in je dagelijkse leven!

Dit is een prachtige ondersteuning van wat ik tegen kom in mijn dagelijks werk met cliënten : “je kunt niet loslaten voordat je iets vast pakt”. Denk maar aan het geven van een hand. Wanneer ik jou geen hand geef, kun je mijn hand ook niet loslaten! Dit geldt hetzelfde voor pijnpunten, geestelijk en fysiek! Steeds naar de pijn die je alle ruimte geeft. Pas dan kan er acceptatie en begrip ontstaan en het helingsproces beginnen!

Een Bikram yogales bestaat uit 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen. Hier zit een duidelijke opbouw in en een visie achter. Het is niet raadzaam om er één oefening uit te halen en die te doen. Ook is het niet raadzaam om de oefeningen in een onverwarmde ruimte te doen. Wat je wel kunt doen is in het leven van alle dag letten op je ademhaling.

Heel bewust in- en uit- ademen, in door je neus, uit door je neus, in het hier en nu! Voel wat je voelt in je lijf. Ga er naar toe met je ademhaling en je aandacht. Geef het zoveel mogelijk ruimte. Merk wat er gebeurt, zonder oordeel! Blijf dit oefenen en herhalen voel wat het je brengt!

TIP! Van Bettine voor vliegen personeel: Volg Bikram yogalessen in een stad bij jou in de buurt, liefst zo snel mogelijk na de vlucht. Je zult merken dat je vervolgens heerlijk slaapt, en veel sneller over je jetlag heen bent! Bovendien draagt het bij aan je gezondheid in het algemeen! Op de route kun je vervolgens ook lessen volgen!

Klik hier voor Bikram studio’s wereld wijd! Ik kan het persoonlijk beamen: tenminste 3 keer per week volg ik nu een les in de Bikram Yoga studio van Bettine. Het levert mij rust, zelfacceptatie, ontspanning door inspanning en balans op!

Zeker in mijn werk als coach, therapeut en trainer helpt het me dicht bij mezelf te blijven en met mijn aandacht volledig bij mijn cliënt! Zowel in live sessies als in online sessies! Oordeelloos naar mezelf en oordeelloos naar mijn cliënten, efficiënt, doortastend en accuraat!

Nieuwsgierig? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met me op voor informatie en alle vragen die je mocht hebben! Je bent van harte welkom door eenvoudig deze mail te beantwoorden!

Geen reactie's

Geef een reactie