Van stagnatie naar beweging!

Van stagnatie naar beweging!

Ik schrijf vaak over de connectie van je gedachten, je gevoel en je gedrag, de 3 g’s! Als die op één lijn zijn, kun je weten, rationeel en gevoelsmatig, dat het klopt voor jou! Het is congruent. Je voelt het stromen, je voelt je blij worden, je voelt je krachtig enfin, vul maar in en voel maar hoe dat voor jou is! In mijn brieven nodig ik je altijd uit om te voelen waar je iets voelt in je lijf, om dat er helemaal te laten zijn.

Dat is ook waar B&ML over gaat en het voegt hier nog iets aan toe! Woorden kunnen raken. Ik merk dat in mijn werk, dat een cliënt één woord noemt wat direct raakt. Dat zie ik aan ademhaling, gelaatskleur, uitdrukking en vaak komen er tranen in de ogen. Een woord dat raakt, direct verbinding maakt met de essentie.

Om patronen te doorbreken, kom je in beweging. Je ervaart. Het diepe onbewuste kent de uiting, de symboliek en heeft geen woorden. De taal van het onbewuste is symbolisch. Iedereen heeft in zijn of haar leven frustratie meegemaakt als kind. He mooie van de mens is, dat hij zich aan kan passen. Dat is wat we leren. Dat is heel mooi, tot dat we er last van krijgen. Alles wat het kind niet mag uiten, gaat imploderen. Dit zijn onze “ingevroren emoties” zo noemt Jos Dolsma ze. Je gaat ze herkennen aan spierspanningspatronen. Je kunt het zien, waarnemen.

Dat wat je kunt zien en waarnemen, hebben we wel verankerd in onze taal, we hebben daar woorden aan gegeven: iemand verhard of iemand wordt zacht. Bedenk dat alles dat “pantsert naar buiten” ook en tegelijkertijd “pantsert naar binnen”. Het bewustzijn hiervan is belangrijk.

Echter om tot werkelijke verandering te komen is de ervaring van het lijf nodig. Hier heb ik al vaker over geschreven. B&ML biedt mogelijkheden om weer uit te reiken. Hieronder zet ik een paar “elementen” van B&ML neer die je kunnen helpen om dit te leren.

Stel je ervaart een lastige situatie. Jos kiest hiervoor liever het woord “stagnatie”. Want er stagneert ook iets in je lijf. Voel maar of dat klopt. Den terug aan dat wat ik schrijf: wat is je gedachte en waar voel je dat in je lijf.

  • Hoe ziet die stagnatie eruit?
  • Neem de houding aan van de stagnatie.
  • Ervaar nu vanuit de stagnatie wat je lijf nodig heeft om hier weer uit te komen.
  • Maak die beweging!
  • Herhaal deze oefening een paar keer: in de stagnatie, de houding van de stagnatie en er weer uitkomen.
  • Voel het verschil.

Ervaar het. In de beweging zit de oplossing!

Deze oefening kun je voor de spiegel doen, dan voel èn zie je wat je doet. Je weet zelf waar dit over gaat. Je hoeft er geen woorden aan te geven. Natuurlijk als er gedachten bij je opkomen, nodig ze uit en laat ze er zijn! Het gaat er hier echter puur om de beweging. Want “in de beweging zit de beweegreden”!

Mocht je hier meer over weten, neem contact met me op door eenvoudig dit bericht te beantwoorden, of kijk op www.bmli.nl Ik wens je veel beweging!

Geen reactie's

Geef een reactie