Uniform!

Uniform!

Stel je eens voor je bent op je werk, aan boord of op de grond. Ineens realiseer je dat je geen uniform aan hebt, maar je privé kleding. Natuurlijk kan dat helemaal niet, maar stel je het eens voor!

  • Wat zijn dan je éérste gedachten?
  • Wat is je gevoel dat daar onmiddellijk uit voort vloeit?
  • Wat doe je wanneer je het jezelf gerealiseerd hebt?

Welke conclusie trek je hieruit, met andere woorden, wat doet een uniform voor je? Ik denk al schrijvend en kom tot het volgende:

  • Je bent herkenbaar. Iedereen kan zien dat jij voor de luchtvaartmaatschappij werkt waarvan je het uniform draagt. Ook je collega’s. Zeker wanneer je een grondfunctie hebt is dat fijn. Je ziet je collega’s overal en weet direct wie je om raad kunt vragen wanneer je zelf tegen een probleem “aanloopt”.
  • Je hoort “ergens” bij. Mensen hebben van nature een behoefte om ergens bij te horen. Het uniform geeft een “wij gevoel”! Het voelt veilig. Dat merk je in dit voorbeeld: jezelf voorstellen dat je aan het werk bent zonder uniform, in je privé kleding. Dat voelt kwetsbaar!
  • Een uniform zorgt voor veiligheid, beschermd. Je kunt daar effectief gebruik van maken. Bescherming zorgt ook voor veiligheid. En veiligheid werkt ook “de andere kant op” . Vanuit de passagier gezien. Deze weet onmiddellijk waar hij/zij moet zijn met vragen, opmerkingen. Hij /zij kan je meteen aanspreken. Dat geeft (on)bewust een veilig gevoel
  • Het uniform kan dienen als “schild”. Wanneer een passagier boos wordt, besef dat deze passagier boos wordt op “je uniform”. Op “de maatschappij” waarvoor je werkt. Niet op jou persoonlijk. Wanneer een passagier wel persoonlijk wordt, geef je onmiddellijk je grens aan! Ook dan werkt je uniform als een schild!

Ben jezelf bewust van wat je uniform voor je kan betekenen. Als je dat doet, merk wat er verandert wanneer je de volgende keer weer in je uniform aan het werk bent, in de lucht, of op in een grondfunctie! Ik wens je veel werk-plezier in je uniform!

Zoals altijd ben ik benieuwd naar je reactie! Je kunt die eenvoudig geven, door deze mail te beantwoorden. Ik kijk er naar uit!

Geen reactie's

Geef een reactie