Stap eens in een helikopter!

Stap eens in een helikopter!

Wat te doen als je ruzie hebt met je partner en je voelt dat je verkeerd begrepen wordt? Je hebt maar kort de tijd en dus is er weinig tijd om te praten. Bovendien ben je gefrustreerd en mogelijk daarom niet ontvankelijk voor het standpunt van de andere persoon ….. In dit stadium handel je beiden op een ander niveau en dat is de reden waardoor miscommunicatie en onbegrip bestendigt.

Als je dit voorgaande herkent, zul je wellicht ook kunnen erkennen, dat je ego hierin ook een rol speelt. De vraag is, wil je dat je ego gelijk krijgt/wint? Of wil je inzicht krijgen in de situatie?

Voor dat laatste is nodig dat je even afstand neemt. Als je blijft zitten waar je zit, namelijk in je eigen positie, dit noem ik de eerste positie, blijf je daar en kan het ingewikkeld zijn om verder te kijken.

Ga je een helicopterview, dit noem ik even de derde positie, en stel jezelf de vraag: wat gebeurt hier nu precies, zonder oordeel, puur feitelijk! Kijk dan naar jezelf: dus kijk van de derde positie naar de eerste positie! Wat zie je dan, zonder oordeel?!

Stap nu, in de positie van de ander, dat noem ik de tweede positie. Kruip ahw in de huid van de ander in deze situatie. Bedenk wat de ander bedenkt, zegt, doet in deze situatie. Voel ook wat je daarbij voelt! Merk ook wat je nu zou gaan doen, als je zijn/haar gedachten gang volgt, voelt wat hij/zij zou voelen.

Stap dan weer uit die positie en kom weer in de derde (=helicopterview) positie. Bekijk hier nu nog eens dezelfde situatie. Wat zie je nu- vanaf die afstand!?

Stap dan weer in de eerste positie. Dus “in jezelf”.

  • Met alles wat je waargenomen hebt in de 2e en 3e positie, wat is er nu in de eerste positie anders?
  • Wat levert jou deze verschillende manieren van waarnemen jou op?
  • Wat zijn nu jouw gedachten?
  • Wat is nu jouw gevoel?
  • Wat doe je nu?

Dit is een oefening die de moeite waard is om te doen. Zeker met mensen die je dierbaar zijn. Je kunt je ook vele andere situaties voorstellen dat deze oefening een waardevolle is.

Bedenk dat je een keuze hebt, een keuze om eea zo te bekijken, als jij dat wilt!

Zoals altijd ben ik reuze benieuwd naar je reactie.

Mocht je hulp nodig hebben, reageer eenvoudig op deze eMail en ik garandeer je binnen 24 uur een reactie daarop.

Ondertussen wens ik je goede vluchten en happy landings!

Geen reactie's

Geef een reactie