Relatie verslaving

Relatie verslaving

Wat is een gezonde relatie? In een gezonde relatie is er evenwicht, gelijkwaardigheid, liefde, affiniteit, betrokkenheid bij elkaar, open communicatie.

Wanneer spreek je dan van een relatie verslaving? Wanneer mensen verslaafd zijn aan een relatie, is er geen gelijkwaardigheid, kan er sprake zijn van geweld, zowel geestelijk als fysiek, is de liefde en affiniteit en betrokkenheid niet wederzijds, wordt niet of nauwelijks open gecommuniceerd.

Wat maakt dan dat zulke relaties standhouden? Dat komt omdat mensen over het algemeen op zoek zijn naar dat wat ze het meest gemist hebben in hun jeugd. Die behoefte willen ze nog steeds vervuld zien. Dit zijn onbewuste processen. Je leeft ze zo gezegd voort, vanuit je jeugd, je adolesentie en neemt ze mee in je relatie. Dat gaat prima, tot het moment dat je er last van begint te krijgen. Tot het moment dat je echt begint te beseffen dat het niet gezond is wat je doet en waar je mee bezig bent in je relatie.

In je vroegste kinderjaren heb je (onbewust) geleerd, bij welk gedrag je ouders of opvoeders blij werden. Daar ben je steeds meer van gaan doen. Dat kan zijn – in een ongezonde situatie – jezelf opofferen en wegcijferen, pleasen, overmatig zorgen voor je ouders ect. Steeds wanneer je merkte dat je “succes had” met dat gedrag, merkte je dat je blij/tevreden/happy was.

Dat blije, tevreden en happy gevoel wordt doorgegeven aan je hersenen. Dat zorgt ervoor, dat je het gedrag steeds weer gaat herhalen, want het levert je wat op, je wordt als het ware voor dat gedrag beloont. Die beloning wil je vaak krijgen en ervaren. Vandaar dat je dat gedrag steeds weer inzet.

Het heeft een hele mooie kant: je leert als kind te overleven! Je mag het dan ook zien als een kracht! Echter, wanneer je hetzelfde gedrag in je relatie doorzet, en het put je uiteindelijk uit, dan merk je dat er iets niet klopt! Je hebt meestal geen idee wat er aan de hand is. Meestal is het zo, dat je wèl weet wat je niet meer wilt. Echter, omdat het “beloningssysteem” in de hersenen zit, ben je daar nog steeds naar op zoek. Dat maakt het heel lastig om de cirkel te doorbreken. Je bent als het ware afhankelijk van de ander. Terwijl je diep van binnen weet dat het niet klopt en niet goed is voor je.

Hoe kun je hier uitstappen? Op de eerste plaats is daar bewustwording. Dat je voelt en weet en durft te erkennen dat er iets niet klopt of niet gezond is. In ieder geval niet zoals jij het het liefst zou willen. Als je dan bewust geworden bent, dan is het belangrijk erachter te komen hoe je die situatie kunt doorbreken, want: “als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt”.

Vaak is het belangrijk hier professionele hulp bij te zoeken. Want het is ook heel spannend om patronen te doorbreken. Je weet namelijk wel wat je hebt en niet wat je krijgt. Ook al is dat wat je hebt niet wat je wilt, het is wel vertrouwd en kan vreemd genoeg ook een soort van veilig voelen.

De vrijheid die je kunt gaan ervaren wanneer je patronen doorbreekt, kan onbekend en spannend voelen, niet direct heel erg uitnodigend. Vergelijk het met een vogel in een kooi. Wanneer die vogel altijd in de kooi heeft gezeten en iemand zet op een gegeven moment het deurtje van de kooi open, zie je in de meeste gevallen dat de vogel in de kooi blijft zitten. Dat is bekend. De wereld buiten die kooi kent de vogel niet…. daar is meer voor nodig.

Wat is er nodig? Vertrouwen krijgen in jezelf en in jouw kracht. Inzicht in jouw situatie en bewustzijn van dat wat er is en wat er niet is. Lef en durf om de dingen anders aan te gaan pakken omdat je geloofd dat je het waard bent en je het verdient om een gelukkig leven te leiden en een gelijkwaardige relatie te hebben.

Vaak is professionele hulp nodig. Want het gaat ook over pijn en verdriet. Niemand gaat vrijwillig naar de pijn. Echter, wanneer je daar “doorheen” durft te gaan, dan kan heling beginnen en kun je zelf bewust eigen keuzes gaan maken. Wanneer je bewust eigen keuzes kunt maken, kun je ook leren ervaren dat je zelf eigenaar bent van jouw gedachtes, jouw gevoel en jouw gedrag. Dan kun je het leven gaan leiden waar jij blij van wordt!

Herken je jezelf hierin en wil je er meer over lezen?

Kun je hier wel hulp bij gebruiken, neem dan contact met me op door eenvoudig deze mail te beantwoorden, ik garandeer je binnen 24 uur een reactie van mij,  of bel me +31 (6) 28830163 Ik kom graag met je in contact, je bent van harte welkom!

Geen reactie's

Geef een reactie