Moed is bang zijn en het toch doen!

Moed is bang zijn en het toch doen!

Als purser kun je jezelf soms “lonely at the top” voelen. Zodra de deur dicht is, is de cabine “jouw tokoo”. Uiteraard samen met de cockpit- en de cabine bemanning! Je bent een team, je doet dit samen!

Toch kunnen er situaties zijn, die om directe actie vragen van jou als purser! Vaak uitdagend en spannend. Hiervoor heb jij kwaliteiten in huis, daar ben je op geselecteerd!

Ik herinner me een situatie toen ik nog purser op Europa was. We stonden op het platform” dwz geen gate. Aangekomen bij de machine bleek er geen schoonmaaktdienst te zijn. De kist was nog vies. Een blik op mijn horloge leerde dat het 10 minuten vóór instaptijd was. Wat te doen? De portofoon bleek niet te werken, cockpit bemanning was nog niet aan boord: geen communicatie met “de buitenwereld”!

Dan zelf de handen uit de mouwen steken: ik vroeg de cabine bemanning headrest-covers af te halen en te vernieuwen. Met elkaar ckeckten we stoelzakken en verwijderden we afval. Gelukkig: daar kwam de cockpit bemanning, zij konden via de radio een schoonmaakploeg organiseren. Bleek niet nodig, op dat moment kwam de schoonmaakploeg.

Ook op dat moment kwamen twee volle bussen met passagiers aangereden. De chauffeur van de 1e bus toeterde en vroeg op een “duim”. Tegelijkertijd kwam ook catering.

Ik besloot in een split second naar beneden te gaan, stapte in de bus en vroeg de chauffeur de microfoon. Onze bestemming was Barcelona. In Nederlands Engels en Spaans riep ik om wie ik was, dat de cabine bemanning de service ploeg assisteerde en dat we er alles aan deden zo snel mogelijk gereed te zijn om in te stappen. ik vroeg nog een kwartiertje geduld. Hetzelfde deed ik in de tweede bus.

Ik weet nog dat dat best een spannende actie was. Ik weet ook nog dat het me daarna een heel goed gevoel gaf! Passagiers stapten in en wij kregen complimenten voor onze inzet.

Moraal: onderneem iets wanneer de situatie er om vraagt! Ook al vind je het spannend! Daar is soms best wat moed voor nodig: moed hebben en tonen is (een beetje) bang zijn en het toch doen!

Ik nodig je uit om naar dare te kijken, klik hier. Het is aansprekend en duurt slechts een paar minuten!
PS Binnenkort een artikel over omgaan met agressie aan boord.

Geen reactie's

Geef een reactie