Laat jouw gedrag voor je werken!

Laat jouw gedrag voor je werken!

Accepteren van jezelf. Met alles wat er is en wellicht met alles wat er niet is. Cliënten zeggen vaak tegen mij: “van dat gedrag wil ik nu eindelijk wel af”. Ik vind het zo vervelend dat ik dat doe”…

Ik ga ervan uit, en niet ik alleen, het is een belangrijk uitgangspunt, dat ieder gedrag een positieve intentie heeft. Dat wil zeggen, dat wat je doet, wordt (on)bewust aangedreven door iets wat je wilt bereiken of wellicht iets dat je wilt vermijden. Waar komt dat dan vandaan?

Meestal is het zo, dat gedrag ontstaat, je doet iets, omdat het je iets oplevert. Als baby of klein kind denk je daar nog niet over na. Die vermogens heb je nog niet in huis.

Wat maakt dat de ene baby huilt als het aandacht wil en het andere kind glimlacht? Laten we eens kijken naar de baby die hult als het aandacht nodig heeft. Kennelijk heeft deze baby gekregen wat het wilde hebben, namelijk aandacht. Hiermee krijgt het de boodschap: “als ik ga huilen krijg ik aandacht”. Dit zijn onbewuste processen.

Op dat onbewuste niveau krijgt de baby de boodschap: huilen → aandacht. Dat gaat de baby vaker inzetten, als het steeds weer beloond wordt met aandacht, zal de baby dit blijven herhalen. De baby groeit op en daarmee groeit ook het gedrag op. Huilen wordt wellicht stampvoeten of jengelen, in ieder geval blijft het een gerdag dat beloond wordt. Voor de andere baby in het voorbeeld geldt precies hetzelfde, alleen dan met glimlachen i.p.v. Huilen.

Wanneer het gedrag steeds beloond blijft worden, blijf je dat gedrag vertonen. Wellicht tot het moment dat je er last van begint te krijgen. Je snapt niet waarom je dat gedrag vertoont, je vindt het eigenlijk ook wel vervelend en toch blijf je het doen. Je wilt er vanaf.

Nu, om wat voor gedrag het ook gaat, de kern is ooit ontstaan omdat het je veel opleverde: je werd in een behoefte voorzien, je kreeg wat je nodig had.

Op het moment dat je last begint te krijgen van dit gedrag, weet je dat het verleden een grote rol speelt in het heden: het gedrag wat je vertoond past niet meer bij jou, niet meer bij jou die je nu geworden bent. Je kunt zelfs niet meer terug naar waar het ooit zo ontstaan is.

Echter, en hier komt acceptatie van alles wat is, wanneer je kunt zien dat je het gedrag ooit geleerd hebt omdat het je zoveel opleverde, mag je daar met een glimlach en een knipoog naar kijken. Echter, het gedrag hoort niet meer bij jou. Je mag het loslaten. Je mag dankbaar zijn dat je het ooit intuïtief geleerd hebt, je hebt het nu niet meer nodig. Je mag ander gedrag inzetten.

In dit voorbeeld bijvoorbeeld, mag je uitspreken waar je behoefte aan hebt, ipv stampvoeten of jengelen. Spannend, kijk wat het je oplevert!

Als je weet en voelt waar het gedrag ontstaan is, kun je milder naar jezelf kijken wanneer je gedrag vertoont waar je “vanaf” wilt. Kun je zelfs trots zijn op jezelf, dat je als baby/klein kind dit gedrag hebt leren inzetten. Je had immers nog niet meer in huis! Knap van jezelf dat je op die manier voor jezelf kon zorgen!

Spreek dan je huidige leeftijd uit en besef dat je nu kwaliteiten in huis hebt die je in kunt zetten, zodat je niet hoeft te vervallen in oud gedrag, wat eens zo effectief was en nu niet meer werkt. Ik wens je veel succes en plezier met het oefenen hiervan. Het maakt niet uit over wat voor gedrag het gaat. Ga maar terug naar de oorsprong van het gedrag. Voel maar in je lijf wat daar gebeurt. Kijk dan met een glimlach en een knipoog naar jezelf en bedenk welk gedrag je nu liever wilt inzetten, wat nu wèl bij jou past, bij jouw huidige leeftijd en ontwikkeling.

Vergeet vooral niet je “jongere zelf” te bedanken, want het heeft je veel gebracht en het heeft je geholpen om te overleven!! Oefen dit en je bent op weg naar zelf-acceptatie en om jezelf te waarderen en van jezelf te houden!

Ik wens je alle liefde van de wereld en de meeste liefde van en voor jezelf! 

Kun je hier wel wat hulp  bij gebruiken, stuur me een mail door eenvoudig deze mail te beantwoorden, bellen mag ook +31 (0) 6 28830163, of via deze link
Je bent van harte welkom!

Geen reactie's

Geef een reactie