In 3 stappen naar de essentie!

In 3 stappen naar de essentie!

Luisteren: Wanneer je de ander wilt begrijpen is het belangrijk om te luisteren. Maar al te vaak zijn we al bezig onze eigen mening te vormen, of te toetsen aan hoe het voor ons zou zijn of wat ik er van vind, terwijl de ander nog vertelt. Dan zijn we eigenlijk meer met onze aandacht bij onszelf in plaats van bij diegene die vertelt. Luisteren vanuit een nieuwsgierigheid alsof je van Mars komt. Lijkt lastig en toch, het is verrassend! Doe het maar eens!


Samenvatten: de ander kan veel vertellen en voor jou gevoel “doorratelen”.

Breek gerust respectvol in: “je vertelt heel veel en dat is fijn, mag ik even samenvatten wat ik gehoord heb en ik hoor graag van jou of dat klopt of niet”. Zo stem je af. Zo check je of je inderdaad de ander goed begrepen hebt. En het zegt alles over de ander en niets over jou!

Doorvragen: wanneer je hebt samengevat, vraag dan door op belangrijke punten.

Wat dan precies belangrijk is, dat check je éérst. Vraag meerdere malen door, zonder te oordelen en zonder in te vullen. Hiermee raak je echt aan de kern en kom je tot elkaar. In wisselwerking. Doordat jij doorvraagt, en de ander uitnodigt bij zichzelf te rade te gaan, kom je tot een echt begrip. Dat is wat je wilt in communicatie.

Met deze 3 stappen kom je dichter tot elkaar, helder, open, zonder oordeel, nieuwsgierig, geïnteresseerd, oprecht. Je kunt er meteen mee aan de slag!

Heb je vragen of opmerkingen of un je hier wel wat hulp bij gebruiken, aarzel dan niet contact met me op te nemen, je bent van harte welkom! +31 (0) 6-28830163 marian.huijsser@lifecoach-airlinecrew.com

Geen reactie's

Geef een reactie