Even aan de knoppen draaien!

Even aan de knoppen draaien!

Ken je dat, er gebeurt iets en je zit er helemaal vol van? Wellicht zoals ik in mijn voorbeeld noem, zoveel leuke reacties op mijn nieuwe website en aanmoedigende opmerkingen van veel mensen om er helemaal voor te gaan. Ik nodig je uit om een oefening met me te doen:

Denk eens aan een prettige ervaring die je hebt gehad. Dat kan iets privé zijn of iets wat je meegemaakt hebt op de route. Wellicht zie je beelden voor je, terwijl je eraan denkt, misschien krijg je een bepaald gevoel, hoor je bepaalde geluiden/stemmen die daarbij horen? Wellicht geeft het je een bepaalde smaak in de mond of ruik je nog iets? Misschien hóór je alleen of vóél je alleen of zíé je alleen.  Prima! Kun je de ervaring nog intenser maken en misschien nòg intenser? Grappig hè wat er gebeurt?!

Interessant om te weten is, hoe je dat laatste precies deed. Misschien maakte je het beeld groter, of gaf je het beeld een kleur, werd het lichter, misschien haalde je het beeld dichter naar je toe? Het zou ook kunnen, dat de geluiden die je hoorde luider of juist zachter werden, misschien hoorde je geen geluid, maar bij het intenser maken werd je ineens wel bewust van geluid, of misschien voelde je intenser wat je al voelde? In ieder geval heb je gemerkt, dat je hiermee kunt “spelen”. Alsof je aan de knoppen van een (ouderwetse) radio draait: volume knop ver open of juist bijna helemaal dicht,

Zo kun je jezelf voorstellen, dat een beleving wezenlijk kan veranderen, wanneer je hier op deze manier mee “speelt”! Normaal gesproken met plezierige ervaringen kun je dit wel met me eens zijn. Kun je het ook met me eens zijn, dat je dezelfde invloed kunt uitoefenen wanneer het gaat om het ervaren van minder prettige gebeurtenissen? Die wil je minder intens maken. Het gaat in feite over precies het zelfde! Wat ik eigenlijk zeg, is dat je kunt kiezen welke zin je geeft aan de dingen die je in je leven overkomen. Het zit sowieso in ons taalgebruik: ik zie er als een berg tegenop, het voelt als een ijzige bui, ik val in een diep donker gat, ik wordt gek van de herry in mijn hoofd. Ik neem er één voorbeeld uit, met de andere voorbeelden, of met jouw eigen persoonlijke voorbeeld, kun je dan zelf aan de slag!

Denk maar aan iets waar je als een berg tegenop ziet? Van sommigen weet ik, dat dat het flight-safety examen is. Zie je de berg voor je? Is-ie licht of donker, staat-ie groot voor je of is-ie wat verder weg?

Dit beeld zou je in plaats van intenser juist af willen zwakken.

Doe dat maar: maak de berg maar kleiner. Hoe ziet de berg er nu dan uit? Waar staat-ie in je beleving: dichterbij of verder weg? Verander de berg maar van kleur, of maak hem lichter of donkerder. “Speel” daarmee, net zo lang tot het goed is voor je! Wat verandert er dan in je beleving?

Net zoals je “de berg” groot voor je ziet, kun je ervoor kiezen om dezelfde berg “verder weg te zetten en kleiner” te maken! Het gebeurt allemaal in jouw eigen gedachten. Voel maar wat er méé verandert wanneer je “de berg verandert”! Kijk je er nu nog zo tegen op?

Jij creëert jouw eigen berg, groot of klein 🙂

 

Geen reactie's

Geef een reactie