Buigen of barsten…?!

Buigen of barsten…?!

Een relatie hebben is werken. Een relatie onderhouden is een werkwoord. Wij vinden het allemaal heel normaal dat we op ons werk, of bij de vereniging waar we lid van zijn, regelmatig vergaderingen hebben. Om af te stemmen, afspraken te maken, toekomstperspectieven te bespreken ect.

Hoe doen we dat in onze relatie? Wat is daar anders? Gaat dat daar allemaal vanzelf?

Mensen in een relatie zijn twee verschillende identiteiten, met allebei een eigen model van de wereld, allebei ons eigen referentiekader. Het is een avontuur om dat eerst bij onszelf en vervolgens bij de ander te leren ontdekken.

Soms zijn we niet eens bewust van ons eigen model van de wereld… Hoe kunnen we dan aansluiten bij het wereldmodel van de ander?? Je eigen binnenwereld kan voor verrassingen zorgen. Daar kom je vanalles tegen: angsten, blijdschap, droefheid, vreugde.

Kun je dat omarmen? Accepteren dat dat er allemaal is? Het is een oefening! Eerst acceptatie, daarna kun je leren om van jezelf te houden en vervolgens kun je ook leren van een ander te houden!

Hoe leer je van jezelf te houden?

  1. Onderzoek jouw model van de wereld! – zie hieronder bij Ad 1
  2. Voel wat je voelt in je lijf
  3. Maak contact met dat gevoel in je lijf.
  4. Adem daar helemaal doorheen, neem je tijd, zorg dat je op een rustige plaats zit waar je niet gestoord wordt. Laat alles komen wat er komt: een glimlach en een traan, adem eer helemaal doorheen en laat alles stromen wat wil stromen.

Ad 1 wat heb jij meegekregen uit jouw diepste referentie kader? Wat waren de meest belangrijke overtuigingen van jouw ouders of jouw opvoeders? Wat waren de ongeschreven regels bij jouw thuis, in jouw dorp of stad, eventueel binnen de geloofsgemeenschap waar je opgroeide?

Zijn al die overtuigingen die je voorgeleefd hebt gekregen nog steeds van jou? Welke overtuigingen leef jij nog steeds na en voel je dat die niet echt – meer – van jou zijn…? Hoe beïnvloed dat nog steeds jouw leven? Wat vind je daarvan? Hoe zou je daarmee om willen gaan?

Dit is een manier om jouw eigen wereldmodel te onderzoeken. Neem je tijd, schrijf eventueel steekwoorden op, omdat het wellicht te veel is om in één keer te doen.

Ga nu naar stap 2, 3 en 4. Ervaar wat het met je doet. Doe dit net zo lang tot je jezelf kunt accepteren, dat betekent niet dat je alles goedkeurt!

Accepteren is stap één om je eigen binnenwereld lief te hebben. Dat is de éérste stap om een gezonde relatie met jezelf aan te gaan en vervolgens een gezonde relatie met een ander aan te gaan, of om een relatie te veranderen van ongezond naar gezond.

Hier wil ik het vandaag bij laten. Over twee weken schrijf ik een vervolg.

Als altijd ben ik nieuwsgierig wat je van dit artikel vindt?! Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact  of + 31 (0) 6 28830163 met me op. Je bent van harte welkom!

Geen reactie's

Geef een reactie